8 rastlín, ktorým sa bude dariť aj v kuchyni

rastliny v kuchyni

Rastliny vhodné do kuchyne

Kuchyňa je pre rastliny špecifické miesto na ktorom sa im skôr nedarí, ako darí a existuje na to hneď viacero dôvodov. 

Prvým, asi najpodstatnejším dôvodom je varenie. Pri varení sa vytvára horúca para, ktorá vzduch síce zvlhčí, no rastlinám v blízkosti kuchynského sporáku zrovna neprospeje. Podobne je to aj s rúrou na pečenie, ktorá taktiež vytvára horúcu paru. Ďalší dôvod je ten, že pokiaľ máte varič v blízkosti rastlín, do okolia môže pri vyprážaní prskať olej, ktorý sa usádza na listoch a rastliny tak postupne “dusí”. Tretím dôvodom je prievan, časté vetranie, čo vedie k striedaniu teplého a studeného vzduchu, najmä v zime a teda rastliny, ktoré sú na prievan citlivé, by to dobre nezniesli. 

Rastliny, ktoré nie sú vhodné do kuchyne a sú citlivé na prievan:

  • Fikus
  • Monstera
  • Anthurium
  • Alocasia
  • niektoré druhy Philodendronov
  • Papraď

Je však dôležité podotknúť, že i keď vám sem napíšem zoznam rastlín, ktoré nie sú vhodné do kuchyne, neexistuje na to 100 % overené pravidlo. Každá kuchyňa je iná a pokiaľ v nej viete zabezpečiť vhodné podmienky pre Fikus, kľudne ho tam umiestnite. 

Rovnako je to s rastlinami, ktoré sú vhodné do kuchyne. To, že sú odolné voči prievanu alebo nie sú náročné na svetlo neznamená, že sa im bude dariť v každej kuchyni. Pokiaľ máte v kuchyni veľké okná orientované na západ, môže aj najodolnejšiemu sukulentu spáliť listy. Pokiaľ máte malé okna, no radi vetráte na prievan, tak aj najodolnejšiemu Zelencu u vás môže byť zima. 

Každá kuchyňa je svojím spôsobom jedinečná a ponúka rastlinám iné svetelné, vlhkostné alebo aj teplotné podmienky. 

Rastliny vhodné do kuchyne

Bylinky

bylinky

Niektoré základné bylinky vám vyrastú aj pri kuchynskom okne zvnútra. K takýmto bylinkám patrí Bazalka, Petržlenová vňať, Tymián, Oregano, Pažítka, Mäta, Medovka pri troche šťastia aj Koriander. K rastu im stačí dostatok slnečného svetla (pri nedostatku im viete dopomôcť grow lampou) a pravidelná zálievka. 

Potos (Epipremnum)

epipremnum

Pothos alebo Epipremnum či dokonca príbuzný Scindapsus dokážu zazelenať takmer každý priestor. Nie sú náročné na pestovanie ani na svetlo a v pohode prežijú položené na kuchynskej poličke či ako závesná rastlina. Jediné čomu sa skúste vyhnúť, je prievan.

Filodendron (Philodendron)

filodendron

Do kuchyne sú vhodnejšie druhy s menšími listami ako napr. Philodendron hederaceum, známy ako Filodendron previsnutý. Philodendrony sú starostlivosťou veľmi podobné Pothosom, jediné v čom vynikajú je, že slabé svetlo zvládajú lepšie ako Pothosy. 

Sukulenty a kaktusy

aloe vera, sanseviera

Pokiaľ máte slnečnú kuchyňu, neexistuje nič vhodnejšie ako sukulenty alebo kaktusy. V súčasnosti viete zakúpiť rôzne druhy s rôznymi tvarmi a farbami. Medzi najznámejšie patrí Aloe vera, Haworthia, Svokrin jazyk (Sanseviera), Tučnolist (Crassula), Kameňovec (Lithops), Kalanchoe, Eševéria (Echeveria), Šlumbergera (Schlumbergera)

Zelenec chochlatý (Chlorophytum comosum)

zelenec

Opäť rastlina, ktorá sa bude vynímať ako položená na poličke, tak v závesnom kvetináči. Dokonca je možné ho pestovať ako Kokedamu. Všetko čo potrebuje, je stanovisko s nepriamym svetlom a pravidelnú zálievku. Vyhnite sa oknu s priamym slnečným svetlom, pretože mu môže spáliť listy. 

Kávovník (Coffea)

kávovník

Táto kompaktná rastlina obohatí každé miesto svojimi hoci malými, no zato lesklými listami. K rastu nepotrebuje veľa miesta, stačí jej stanovisko s jasným svetlom a častejšia zálievka. Pri jeho umiestnení sa skúste vyhnúť stanovisku s prievanom.

Fialka – Senpólia (Saintpaulia)

Ak sa povie odolná rastlina, tak Fialka je určite jednou z nich. Nie je citlivá na prievan, má rada vlhký, no nie premočený substrát a stanovisko s nepriamym slnečným svetlom. Ak máte v kuchyni parapet orientovaný na východnú stranu, nemusíte sa báť ju tam umiestniť. Navyše ak sa o Fialku dobre postaráte, vydrží rozkvitnutá dlhšie ako pol roka. 

Lopatkovec (Spathiphyllum)

lopatkovec

Hoc sa Lopatkovec hodí viac do kúpeľne, prežije aj v kuchyni. Stačí ho umiestniť na miesto bez prievanu. Na svetlo nie je náročný a vydrží aj na tmavšom mieste (samozrejme nie úplne bez svetla a slnka). Ak však budete chcieť aby vám Lopatkovec zakvitol, bude to chcieť svetlejšie stanovisko. Má rád vlhko a častú zálievku. 

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore