Ako zachrániť rastlinu

postup a kroky ako zachraniť rastlinu

Vo väčšine prípadov je možné poškodenú alebo napadnutú rastlinu škodcom zachrániť. Postačujúce je ak má rastlina zachované korene alebo rastový bod na stonke. Nižšie vám objasním oba prípady a predstavím kroky, ktoré pre jej záchranu dodržať. 

Ako zachrániť rastlinu, ktorá:

  • bola napadnutá škodcami
  • stratila všetky listy
  • listy jej spálilo slnko
  • zmrzla
  • neprežila prevoz
  • zvädla

Kroky, ktoré uskutočniť ak sa rastline stala niektorá zo spísaných vecí:

1. krok – Rastline ostrihajte napadnuté listy, pokiaľ je to potrebné tak aj všetky. Ostrihaním jej uľahčíte proces rastu, čo znamená, že energiu dá na výživu toho čo z nej ostalo. Príroda v kvetináči sa chce regenerovať rovnako ako tá za oknom.

Ak má rastlina zdravé korene, väčšinou je možné ju zachrániť. To isté platí pokiaľ má rastlina len stonku (kolienko) s bodom rastu.

A preto:

1. prípad – Ak rastline ostali len korene alebo hľuza pod zemou s rastlinou nič nerobte. Nechajte ju pokojne ďalej zasadenú. Po nejakom čase začne tlačiť novú stonku alebo listy zo zeme. 

2. prípad – Ak rastline ostali korene + kúsok stonky nad zemou (alebo len stonka bez koreňov), začne tlačiť nové listy z rastového bodu. Môže sa stať, že zvyšok stonky (nad rastovým bodom) odhnije pretože rastlina už ju ďalej nemá prečo vyživovať. 

Ako postupovať v 1. prípade:

  • skontrolujte korene
  • ak sú v poriadku, rastlinu nechajte tak ako je, prípadne ju len presaďte do nového substrátu. Dôležité je vedieť, čo sa rastline stalo. Teda vyriešiť príčinu, aby sa tomu nabudúce dalo vyhnúť. Rastline môžete pomôcť ak ju prekryjete igelitovým vreckom s drobnými otvormi. Pokiaľ tak urobíte dajte pozor, aby ste substrát nepreliali pretože by korene mohli zhniť. 
rastlina s koreňmi
Rastlina aktivovala rastový bod, vrch stonky postupne odumiera

Ako postupovať v 2. prípade:

Ak má rastlina korene, postup je rovnaký ako v 1. prípade. Ak ma len kolienko, postup je nasledovný:

  • skontrolujte či má rastlina kolienko
  • vložte ho do vody alebo substrátu a nechajte zakoreniť (rastlina môže koreniť vo vode, v perlite, v rašelinníku, v hydropónií alebo priamo v substráte – záleží o akú rastlinu ide)
  • ostáva len počkať na korene, potom môžete zasadiť
rastlina bez koreňov len s rastovými bodmi
Rastlina (Dieffenbachia) zakoreňovaná v rašelinníku, aktívne rastové body, postupne začína púšťať nové listy

Vždy je dôležité vedieť, čo sa rastline stalo. Teda vyriešiť príčinu, aby sa to nabudúce neopakovalo. Najčastejšie je to nesprávnou zálievkou a nesprávnym stanoviskom, kde má rastlina príliš málo svetla či prievan. 

Vždy sa môže stať, že sa to nepodarí, podstatné je skúsiť rastlinu zachrániť skôr, ako to s ňou vzdáme. To isté platí aj ak má rastlina škodce, vždy sa ich skúste najskôr zbaviť predtým, ako rastlinu vyhodíte.

zakorenená rastlina

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore