Avokádové šmakoty
Na prvý pohľad zelenina divného tvaru bez akejkoľvek chuti. Na druhý pohľad fotogenické ovocie, plné zdravých tukov a vitamínov. Avokádo mnohí z vás poznajú a väčšina ho má zaradený vo svojom jedálničku. Napriek nechvalne známemu biznisu, ktorý je s ním spájaný patrí avokádo k najviac využívaným potravinovým produktom sveta. Nižšie vám predstavím recepty, ktoré z neho môžete vyčarovať. Osobne obľubujem pikantné jedlá, ale chilly z receptov môžete kľudne vynechať. 🙂
Viac si o ňom, jeho histórií, či vypestovaní doma môžete prečítať v mojom predchádzajúcom článku tu. Pokiaľ vás zaujíma jeho výroba či predaj, odporúčam dokument na Netflixe pod názvom Rotten.
Guacamole s toustom
Guacamole sa hodí ako nátierka na raňajky spolu s hriankou alebo ako dip k tortilám.
Potrebujete:
- 1-2 zrelé avokáda
- 3-4 cherry rajčiny
- 1-2 strúčiky cesnaku
- pár lístkov koriandru
- chilly (pomer podľa štipľavosti)
- soľ, korenie
- limetka alebo citrón
Postup:
Avokádo prekrojíte na polovicu, vyberiete kôstku a vidličkou alebo mixérom popučíte. Pridáte nakrájané rajčiny a popučený cesnak. Na záver ochutíte koriandrom, chilly, soľou, korením, limetkou a máte hotovo. Limeta alebo citrón sa okrem chuti dáva aj preto, aby vám nátierka pri držaní v chladničke nestmavla. Recept môžete ozvláštniť, pridaním cottage syru alebo nakrájanou mozzarelou. (v tomto prípade vynechávam koriander a chilly). Pokiaľ vás klasické guacamole omrzí, skúste pridať zázvor, bude to opäť iné dobrodružstvo. 🙂
Avokádo s hriankou
Potrebujete:
- toustový alebo klasický chlieb
- 1 avokádo
- vajíčko
- soľ, korenie
- limetka
- podľa chuti:
- tuniak
- rajčiny
- mozzarelu
- slaninku
- klíčky
Postup:
Zrelé avokádo rozkrojíte a nakrájate na tenké plátky, ktoré poukladáte na opečený toust, okoreníte, osolíte a môžete pokvapkať limetkou. Vajíčko položte na rozpálenú panvicu s minimom oleja a po chvíli zakryte pokrievkou alebo ak nemáte, tak tanierom. Bielko sa upečie, ale žĺtko vo vnútri ostane tekuté. Čím dlhšie vajíčko necháte pod pokrivkou, tým bude žĺtko tuhšie. Na záver položíte vajíčko na avokádo a môžete doplniť nakrajanými rajčinkami, slaninkou alebo posypať klíčkami. Druhá varianta je namiesto vajíčka použitie mozzarely či tuniaku z konzervy.
Avokádo poké bowl (2 porcie)
Potrebujete:
- ryža cca 1 a ½ pohára (používam jasmínovú alebo basmati, originál sa používa sushi ryža)
- ryžový ocot
- sójová omáčka
- 1 avokádo
Podľa chuti:
- 1/2 uhorky
- 4-6 cherry rajčín
- 3-4 reďkovky
- 1 mrkva
- edamame fazuľky
- rybí olej
- cibuľa (alebo jarná cibuľka)
- losos (alebo opečené krevety či tofu)
- sezamové semiačka
- soľ, korenie
- poké omáčka podľa chuti (nemusí byť)
Postup:
Ryžu prepláchnete tak, aby po nej voda ostala číra, nie biela. Uvaríte ju buď v hrnci alebo ak máte v ryžovare. Medzi tým si pripravte ocot na sushi – ryžový ocot zmiešajte s cukrom a soľou v pomere 6:4:1 (napr. 60ml ryžového octu, 40g cukru a 10g soli). Uvarenú ryžu dajte do misky, zmiešajte s 1-2 lyžicami pripraveného octu, podľa chuti. Po vychladnutí si naložte porciu ryže na tanier a na vrch poukladajte nakrájané avokádo so zeleninou. Losos (krevety, tofu) môžete namarínovať v sójovej omáčke. Cibuľku marínujem v kvapke rybieho oleja a troške sushi octu. Mrkvu krájam na tenké plátky alebo ju “šúpem” a tenké plátky. Pripravený bowl môžete zaliať pripravenou omáčkou alebo len poliať sójovkou a posypať sezamovými semiačkami. Len dodám, že poké sa konzumuje studené, preto je to výborný pokrm “so sebou”. 🙂
Čokoládovo-avokádová pena
Potrebujeme:
- 1-2 avokáda
- 1-2 banány
- 1-3 lyžíce kakaa
- polovicu tabličky horkej čokolády, cca 125g (ak nemáte použite len viac kakaového prášku)
- sladidlo podľa chuti (vanilkový cukor, med, stéviu..)
- mrazené alebo čerstvé ovocie či orechy na ozdobu
Postup:
Čokoládu rozpustíte nad parou. Následne ju zmiešate s avokádami a banánmi a rozmixujete do hladka. Pridáte kakao so sladidlom a vložíte najlepšie na noc alebo aspoň na pár hodín do chladničky. Na záver ozdobíte čímkoľvek, čo máte radi.
Cestoviny s avokádom a bazalkou
Potrebujete:
- cestoviny, ktoré máte radi
- 1-2 avokáda
- mozzarelu
- čerstvú alebo sušenú bazalku
- syr na posypanie
- olivový olej
- soľ, korenie
Podľa chuti:
- cherry rajčiny
- mozzarela
- olivy
- cuketa
Postup:
Uvaríte si cestoviny podľa návodu. Avokádo popučíte alebo rozmixujete mixérom a zmiešate ich s uvarenými a scedenými cestovinami. Pridáte olivový olej, bazalku soľ a korenie. Následne môžete pridať nakrájané cherry rajčiny, mozzarelu a olivy alebo len jednoducho cuketu na tenké plátky. Všetko miešate podľa toho, čo obľubujete. Podávate s postrúhaným syrom.
Šalát s avokádom a slaninkou
Potrebujete:
- 1 avokádo
- slaninu
- šalát (ľadový, hlávkový, poľný…)
- špenát
- rajčiny
- olivový olej
- soľ, korenie
- limetka alebo citrón
Podľa chuti:
- oriešky
- klíčky
- dip (medovo-horčicový – potrebujete med, horčicu, olej a cesnak)
Postup:
Slaninku si opražíte, avokádo s rajčinami nakrájate na malé kúsky. Následne slaninu, avokádo, rajčiny a šalát so špenátom zmiešate v jednej mise. Pokvapkajte troškou olivového oleja a limetkou. Pridajte soľ, korenie, klíčky, oriešky a môžete podávať s dresingom alebo bez.
Zaujímavá kombinácia je aj červená repa s avokádom alebo bulgur či kuskus s avokádom. Ako sa vraví, internet je nevyčerpateľná studňa nápadov. Ak by ste mali záujem, rada napíšem pokračovanie receptov z avokáda. 🙂