Nakladaný hermelín (alebo encián)

nakladaný hermelí

Nakladaný alebo marinovaný syr sa stal mojím obľúbeným jedlom, ihneď ako som ho vyskúšala. Celkovo holdujem všetkému marinovanému či ide o syr, tofu, mäso alebo dokonca aj o utopencov. Je to jednoduché a navyše aj rýchle jedlo na prípravu. Jediná jeho nevýhoda je, že musíte zopár dní počkať kým toto majstrovské dielo vyskúšate.

Nakladaný syr môže byť aj Balkánsky syr, ale to je skôr taká maškrta alebo pochúťka k vínu a nie ako samostatné jedlo. 

Potrebujete:

  • hermelín alebo encián (počet ks je na vás)
  • olivový, slnečnicový alebo repkový olej 
  • 1 cibuľu (ja používam červenú)
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • sušené paradajky (nemusia byť)
  • chilli (nemusí byť)
  • mleté čierne korenie
  • čerstvé alebo sušené bylinky podľa chuti (rozmarín, oregano, tymián…)
  • bobkový list (pre vôňu, nemusí byť)

A ako poslednú vec uzatvárateľnú nádobku, v ktorej budete syr skladovať.

Postup:

Syr rozkrojíte pozdĺžne na dve polovice ako žemľu. Cibuľu si nakrájate na pásiky alebo na menšie časti a cesnak nakrájate na drobno alebo rozpučite pučítkom na cesnak. Spodnú časť syra nakoreníte a poukladáte naň chilli s cibuľou a cesnakom. Potom ju prikryjete vrchnou časťou syra, ako hamburger. 

Sušené paradajky, bobkový list a ďalšie chilli s bylinkami naukladáte v nádobke okolo syra. Použiť môžete aj papriku, olivy alebo čokoľvek, čo máte radi. Nakoniec to celé zalejete olejom až po vrch, aby bol celý syr ponorený. Ja používam 1:3 olivového oleja a 2:3 slnečicového, pretože olivový olej je sám o sebe veľmi aromatický. No a nebudeme si klamať, kvalitný olivový olej je príliš drahý na to, aby ste ho minuli týmto spôsobom. 😀 

Syr necháte v chladničke zopár dní odpočívať (ja nechávam 7-21 dní). Podávať ho môžete s chlebom, hriankami alebo aj opečenými, nakrájanými rožkami na koliečka. 🙂

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore