Recept na tekvicový (dyňový) sirup
Ak ste niekedy ochutnali Pumpkin Spice Latte v Starbucks-e, tak viete presne o čom je reč. Ak nie, tak si predstavte vôňu, ktorá vám pripomína jeseň najviac. Ó áno, základ vône je škorica, klinček a samozrejme nesmie chýbať tekvica. Teda ak sa ma niekto spýta, ako vonia jeseň, tak je to presne tak.
No a pri pumpkin spice sirupe, môžete nielenže objaviť vôňu jesene, ale aj jej chuť vo vašej obľúbenej káve, čaji alebo len mlieku, kde si tento sirup môžete pridať.
Potrebujete:
- 6 PL dyňového pyré (upečená tekvica rozmixovaná do hladka)
- 480 ml vody
- 300 g trstinového (hnedého) cukru
- dyňové korenie (pomer podľa chuti, minimálne však 2-3 čajové lyžičky):
- 2 PL mletej škorice
- 1 PL mletého klinčeka
- 1 PL mletého zázvoru (ja som nastrúhala čerstvý)
- 1/2 ČL mletého muškátového oriešku
- 1/2 ČL nové korenie
Postup:
Do misky dáte vodu s trstinovým cukrom a zmes zohrejete na šporáku alebo v mikrovlnke. Miešate až pokým sa cukor vo vode úplne neroztopí.
Do zmesi vmiešate pyré so všetkým korením a spoločne rozmiešate, až kým nevznikne hustejšia zmes. Z korenia môžete ubrať alebo pridať množstvo podľa chuti. Ak máte radi menej korenené, znížte množstvo zázvoru a korenia. Pridať môžete i vanilku. Je to naozaj podľa vašej chuti.
Na záver vezmete cedidlo (sitko) a zmes cez to pretlačíte. Hotovo. Sirup uchovávajte v chladničke, v uzatvorenej nádobe. 🙂
Dávkovanie:
Na dno pohára pridám 2-3 ČL sirupu a zalejem kávou alebo čímkoľvek, podľa chuti. Sirupom môžete dochutiť aj koláč, či čaj.