Zapekané portobello so zemiakmi a špargľou

Zapekané portobello so zemiakmi a špargľou

Dnes vám predstavím zapekané Portobello (Pečiarka dvojvýtrusná) s rajčinovou náplňou, zemiakmi, špargľou a hubovými chipsami. Pri hľadaní receptu na tieto huby som narazila väčšinou na smotanovú náplň, no tú doma moc radi nemáme. Preto som skúsila pripraviť recept s rajčinovou náplňou a musím skromne povedať, že to vyšlo. V recepte sa vyskytuje aj slanina, ktorú môžu vegetariáni nahradiť napríklad s údeným tofu.

Celý recept trvá s prípravou a pečením okolo 60-75min, poďme teda na to. 

Potrebujeme:

  • portobello huby (ja som mala 4)
  • 150-200 g rajčinový pretlak
  • kukuricu v plechovke
  • ½ cibule
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • slanina
  • syr na posypanie
  • 7-10 ks mladé zemiaky 
  • ⅓ cukety
  • špargľa
  • olivový olej
  • sójovú omáčku
  • 2-5 ks kapary (ak kapary nemáte radi, môžete ho vynechať)
  • zelené bylinky podľa chuti
  • soľ
  • chilli alebo sirachu 
  • čierne korenie
  • údenú papriku
  • gyros alebo pizza korenie

Postup:

  1. Ako prvé si vezmite zemiaky a namočte ich do vody, aby sa vyplavil nadbytočný škrob. Ja som použila mladé zemiaky, ktoré je možné piecť v šupke. Väčšie kusy som prekrojila na polovicu. Piecť ich budete spolu s ostatnými surovinami, preto ak sa bojíte, že sa neprepečú, môžete ich najskôr chvíľu povariť, aby zmäkli. 
  1. Ďalej zoberte 2 menšie huby a nakrájajte ich na plátky ako chipsy. Zálievku pripravíte z cca 2-3 lyžíc sójovej omáčky, lyžice olivového oleja, korenia a bylín. Ak máte zálievky málo, dolejte ju troškou vody. Potom už v nej len namáčate huby tak, aby ostali čo najviac vcelku a nepolámali sa. Takto ich spolu necháte odpočívať a prejdete na ďalší krok.
  1. Vezmite zvyšné huby a poriadne ich umyte. Vnútornú tmavú časť môžete vyškriabať lyžicou, čím vám vznikne viac priestoru na plnenie. Plnku pripravíte zmiešaním rajčinového pretlaku, cibule, kapary, cesnaku (môžete ho rozpučiť alebo len pokrájať), zopár lyžíc kukurice podľa chuti, nadrobno nakrájanej ⅓ cukety a slaninky (alebo tofu pre vegetariánov). Na záver pridáte bylinky, korenie, soľ, údenú papriku, chilli alebo sirachu (ak nemáte radi pikantné, tak vynechajte), gyros korenie a môžete huby naplniť. Potom ich posypte syrom, ktorý máte radi. Ja som zvolila klasicky Eidam. 
  1. Trúbu zapnite na 190-200° C.
  1. Na plech na pečenie poukladajte plnené huby, zemiaky, rozložte hubové chipsy a môžete dať piecť, cca 30-45 min., až kým syr a zemiaky nezačnú chytať zlatistú farbu. 
Zapekané plnené portobello so zemiakmi a špargľou
  1. Kým sa vám všetko pečie, pripravte si špargľu. Môžete ju klasicky uvariť vo vode alebo spariť nad parou. Použitá bude len ako príloha spolu s pečenými zemiakmi. Ak špargľu neobľubujete, môžete ju vymeniť za čerstvú zeleninu alebo šalát. 
  1. Servírujete všetko spolu na tanieri – plnené huby, zemiaky, špargľu aj hubové chipsy. Dobrú chuť.

Budem rada, ak mi názor na recept zanecháte na Instagrame alebo tu v komentári. 🙂

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore