Falafel je obľúbená náhrada mäsa pre vegánov, no nepohrdnem ním ani ja ani ne-vegetarián. Sú to guľôčky, pečené alebo opekané na panvici.
Tento pokrm pochádza z arabských krajín, kde je podávaný v arabskom chlebe alebo placke – pite.
Potrebujete:
- 140 g cícera v konzerve
- 1-3 lyžice citrónovej alebo limetkovej šťavy
- 1 vajíčko alebo 2 lyžice hladkej / celozrnnej múky
- petržlenovú alebo koriandrovú vňať
- lúpané sezamové semiačka
- strúčik cesnaku
- 1 lyžička olivového oleja
- soľ, korenie
Postup:
Cícer zlejte zo šťavy a rozmixujte ho so všetkými surovinami okrem vajíčka alebo múky. Tie pridajte len vtedy, ak by vám zmes nedržala spolu. Zo zmesi vytvarujte guličky a môžete dať piecť do trúby alebo osmažiť na panvici. V trúbe pečte na 190° C, 20-25min.
Samotný Falafel je suchý, najlepšie preto chutí s (maďarským) Ajvarom alebo avokádovým či iným dipom. Podávať ho môžete prakticky s čímkoľvek 🙂
Dobrú chuť! 🙂